Sprawnie działający układ odpornościowy to gwarancja bezpieczeństwa organizmu. Przed chorobotwórczymi patogenami (bakterie, wirusy, grzyby) chroni nas skóra oraz błony śluzowe przewodu pokarmowego i dróg oddechowych – to one stanowią pierwszą barierę dla intruzów. Gdy jednak patogenom uda się dostać do środka, do działania wkraczają białe krwinki (limfocyty), które wytwarzają przeciwciała i neutralizują niebezpieczeństwo – tak wygląda sytuacja idealna. Nawracające infekcje to znak, że system odpornościowy został już osłabiony i nie jest w stanie cię bronić. Jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, więc nie czekaj do tego momentu. Poznaj 6 najlepszych przyjaciół twojej odporności i już od dziś zacznij dbać o jej formę.

Sen

Nocna regeneracja wpływa na prawidłowe funkcjonowanie limfocytów T , które są jednymi z najważniejszych komórek układu odpornościowego. Podczas snu limfocyty T skuteczniej rozpoznają, atakują i niszczą patogeny, dlatego musisz stworzyć im jak najlepsze warunki do działania. Pamiętaj, że najzdrowszy sen trwa nie mniej niż 7 godzin w dobrze wywietrzonym pomieszczeniu z temperaturą pomiędzy 18, a 22oC.

Sport

W obawie o zdrowie jesienią i zimą ograniczasz uprawianie sportu? To błąd. Wysiłek fizyczny nie osłabia odporności, wręcz przeciwnie – regularna aktywność fizyczna może zmniejszyć częstotliwość występowania infekcji zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Dlatego nie pozwól, by w domu zatrzymała cię kiepska pogoda – na siłowni nie pada.

Flawonoidy

Jeśli męczy cię powracający kaszel, ból gardła i katar, to w twojej diecie powinny znaleźć się flawonoidy – roślinne związki bioaktywne o działaniu przeciwzapalnym. Zgodnie z najnowszymi badaniami, dieta bogata we flawonoidy zmniejsza częstotliwość występowania infekcji górnych dróg oddechowych. Chcesz pokonać kaszel? Jak najczęściej sięgaj po jagody, czarne porzeczki, ciemne winogrona, aronię, jabłka, pomarańcze, grejpfruty, pomidory, czerwoną paprykę i brokuły.

Przyprawy

W twojej kuchni nie może zabraknąć czosnku, który zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia, dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym i grzybobójczym. Właściwości wzmacniające odporność mają także kurkuma oraz imbir – obie te przyprawy charakteryzują się antyoksydacyjnym oraz przeciwzapalnym działaniem.

Probiotyki  

Do diety włącz jak najwięcej probiotyków – tzw. dobrych bakterii kwasu mlekowego, które przywracają równowagę florze bakteryjnej jelit. Jest ona barierą ochronną organizmu, a powstające w niej ubytki mogą prowadzić do przenikania patogenów do organizmu i w konsekwencji do nawracających infekcji. Nic tak dobrze nie działa na odbudowę i wzmocnienie flory jak fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka) oraz kiszonki (kapust, ogórki).

Witaminy

Największymi sprzymierzeńcami odporności są witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych: C, A oraz E, które niszczą wolne rodniki i wspierają funkcjonowanie limfocytów. Znajdziesz je w wielu owocach (nie tylko w cytrusach) oraz w warzywach, np. w papryce, jarmużu, szpinaku, brukselce, marchewce, pomarańczach, czarnych porzeczkach i w kiwi.

Używki i odporność  – to nie idzie w parze

Twoja odporność oprócz przyjaciół ma też wrogów. Jednym z nich jest alkohol, który osłabia aktywność limfocytów T oraz ich zdolności do produkcji przeciwciał. Dopuszczalna (uważana za nieszkodliwą) dawka to jedynie 20 gramów czystego alkoholu dla mężczyzn oraz 10 g dla kobiet (standardowa lampka wina/butelka piwa to ok. 14 g alkoholu). Jednorazowa większa dawka to spore obciążenie dla odporności. Podobnie rzecz ma się z papierosami. Jeżeli nie wyobrażasz sobie rzucenia palenia, na początek ograniczyć do minimum liczbę wypalanych papierosów dziennie.

Jak widzisz, praca nad odpornością to nic skomplikowanego. Wystarczy odrobina czasu i chęci, a twój system obronny odwdzięczy ci się żelaznym zdrowiem przez cały sezon.