Zastanawiasz się nad dietą detoksykującą? Słyszałeś/aś, że to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego zdrowia? Sprawdź, o co dokładnie chodzi z usuwaniem toksyn.

Popularność diet i suplementów detoksykujących rośnie w niesamowitym tempie. Problem w tym, że ich działanie jest często owiane tajemnicą – nie do końca wiadomo, w jaki sposób i jakie dokładnie toksyny usuwają z organizmu. Z powodu wszechobecnej mody na detoks często zapominamy, że nasz organizm oczyszcza się sam – nieustannie rozpoznaje i wychwyca niebezpieczne substancje, by niezwłocznie je neutralizować i wydalać z organizmu. Centrum detoksykacji ciała znajduje się w wątrobie – to do niej trafia większość potencjalnych trucizn (np. alkohol, amoniak, leki). Drugi ważny organ odpowiadający za usuwanie toksyn to nerki – twój prywatny filtr oczyszczający. To one nieustanne filtrują krew i usuwają szkodliwe produkty przemiany materii. Zamiast testować na sobie działanie kolejnych diet lub głodówek, które z bezpiecznym oczyszczaniem mają niewiele wspólnego, sprawdź, co zrobić, by wzmocnić wątrobę i nerki, tak by maksymalnie wykorzystać ich własny potencjał oczyszczający.

Alkohol – wróg nr 1 twojej wątroby

Wątroba jest szczególnie podatna na uszkodzenia z powodu spożycia napojów wysokoprocentowych, ponieważ to właśnie do niej trafia około 90% wypijanego przez ciebie alkoholu. Tam, pod wpływem hepatocytów (komórek wątroby), ulega on przemianie w aldehyd octowy – substancję o potwierdzonych właściwościach kancerogennych. Rozpoznając aldehyd octowy jako toksynę, wątroba przekształca go dalej w nieszkodliwy octan, który następnie usuwany jest z organizmu. Przeciążenie wątroby spowodowane nadużywanie alkoholu może prowadzić do jej poważnych uszkodzeń: od stłuszczenia (nadmiernej ilości tłuszczu wewnątrz jej komórek) do zapalenia, które jest najkrótszą drogą do marskości. Każde uszkodzenie wątroby zaburza jej pracę, upośledzając zdolności oczyszczające. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces usuwania z organizmu niebezpiecznych substancji, zacznij od odstawienia alkoholu, a następnie włącz do diety 5 sprzymierzeńców wątroby i nerek.

1. Woda

Woda to paliwo, bez którego twoje nerki nie ruszą do pracy. Jest ona niezbędna, by mogły skutecznie filtrować krew, usuwając z niej zbędne produkty przemiany materii, które następnie usuwane są z organizmu wraz z moczem. Niedobór wody prowadzi do zagęszczenia tych substancji, co utrudnia ich wydalanie, przez co mogą odkładać się w nerkach w postaci kamieni. O ile woda jest  niezbędna do prawidłowego oczyszczania organizmu, o tyle głodówki podczas których pije się wyłącznie wodę (np. z dodatkiem cytryny), nie mają najmniejszego sensu – odcięcie organizmu od pożywienia w żaden sposób nie przyspiesza procesu oczyszczania.

2. Napary z ziół

Świetnie usprawniają nie tylko pracę układu trawiennego lecz także wątroby i nerek. Czystek oraz pokrzywa pomagają oczyszczać układ pokarmowy oraz działają moczopędnie, przez co mają zbawienny wpływ na nerki. Gdyby twoja wątroba mogła mówić, z pewnością poprosiłaby cię o napar z ostropestu plamistego. Dzięki zawartości sylimaryny (kompleks flawonolignanów) neutralizuje on szkodliwe działanie toksyn, które gromadzą się w wątrobie, zmniejsza negatywne skutki spożywania alkoholu oraz hamuje wchłanianie metali ciężkich, które dostają się do organizmu wraz z wodą i żywnością.

3. Warzywa kapustne i zielonolistne

Brukselka, brokuły, kapusta, sałata czy szpinak znajdują się na prawie każdej liście zdrowych produktów, także na tej detoksykującej. Zgodnie z badaniami  warzywa kapustne wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, dzięki swoim przeciwwirusowym i przeciwzapalnym właściwościom. Warzywa zielonolistne to także źródło chlorofilu, pigmentu nadającego im zielony kolor – jest on jedną z najskuteczniejszych, naturalnych substancji  oczyszczających. Nie można zapominać, że warzywa to także źródło błonnika, który świetnie oczyszcza jelita z zalegających złogów.

4. Przyprawy

Czosnek, kolendra, kurkuma oraz imbir to nie tylko sposób na aromatyczne dania – to także potężne wsparcie procesu oczyszczania organizmu. Ceniąc czosnek za właściwości wspierające odporność, niewiele osób wie, że jest on także w stanie przyspieszyć usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei kolendra, zgodnie z badaniem opublikowanym w Scientific World Journal , może przyspieszać wydalanie rtęci oraz zmniejszać wchłanianie ołowiu. Kurkuma oraz imbir wspierają działanie hepatocytów – neutralizatorów toksyn.

5. Buraki

Nie ma przesady w stwierdzeniu, że jest to jedno z najskuteczniejszych warzyw oczyszczających. Sok z buraków zawiera betaninę (barwnik odpowiadający za czerwono-różowy kolor), która charakteryzuje się nie tylko silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, ale też usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto obecny w burakach błonnik, pobudza jelita do pracy, pomagając oczyszczać je z resztek pokarmowych.